- abyssinerens livfulle søskenrase

 

 


Den første somali kom til Norge i 1981,
importert av Kate Reinert med det nå legendariske stamnavnet Sanddrops.
Den flotte hannkatten Foxtails Big Sky
(oppdrettet av amerikanske Patricia Nell Warren) var en sensasjon,
han vant mange beste-titler og ble også Årets Katt 1984.

Langhåret abyssiner
Somalikatten er en langhåret abyssiner som har sine aner blant abyssinere importert til Amerika i 1930-årene. Langhårsgenet hadde sneket seg inn i abysinerlinjene gjennom "krise"parringer med bl.a. korthårete katter med en pelsfarge som liknet abyssinerens - såkalte Bunny-katter.

Det er en kjensgjerning at det har dukket opp langhårete kattunger i abyssinerkull gjennom hele abyssinerens historie. Dette var kattunger som seriøse abyssiner-oppdrettere ikke var så happy for. De ble enten avlivet eller solgt som kosekatter. Abyssinere med anlegg for langhåret pels viste seg å ha en meget ettertraktet, plysjliknende pelskvalitet som abyssineroppdretterne etterstrebet. Dette er nok forklaringen på at langhårsgenet var så pass godt bevart i forskjellige abyssinerlinjer.
Amerikanerne rendyrket rasen
Først i 1967 fattet amerikanerne interesse for den langhårete varianten, og startet bevisste avlsprosjekt for å få fram flere lanhårete abyssinere. Den ble etablert som en egen rase, og somali ble valgt fordi "Somalia" er nabolandet til "Abyssinia" som i sin tid ga inspirasjon til abyssineren sitt rasenavn.
En "glødende" vakker katt
Somali har identisk type, øyen- og pelsfarger som abyssineren. Det er bare den silkebløte, halvlange pelsen som er forskjellig. Likevel er det noe mer enn bare lengden på pelsen som gjør en somali til en unik rase. I den tykke plysjaktige pelsen får fargen en dyp glød. Tickingen er kraftigere og det kan forekomme opp til 12 fargebånd på et enkelt hårstrå. Øretufsene er lengre og mer gaupeaktige enn hos abyssineren. Halen er lang og busket som en revehale. Når katten beveger seg, skiller den tickede pelsen seg, slik at den dype, varme underpelsen trer tydelig fram.
Fra semilanghårskatt til "korthårskatt"
Fra starten av var somalikatten noe større enn abyssineren, og den konkurrerte sammen med semilanghårskattene i FIFe. Dette har blitt endret på, slik at den nå er i kategori III og konkurrerer med øvrige korthårsraser. Hensikten med dette, har nok vært at rasen ikke skulle bevege seg for langt vekk fra sin søskenrase - abyssineren. Ved å la erfarne korthårsdommere som gjennom en årrekke har bedømt abyssinere også bedømme somali vil man forhindre at pels og størrelse på katten ikke blir for mye vektlagt.
Tillatt å parre med abyssiner
Somali og abyssiner kan krysses. I første generasjon vil alle unger bli korthårete med mindre abyssineren også hadde langhårsgen. Korthårete kattunger etter en slik parring er såkalte abyssiner/somali varianter og kan benyttes videre i avl med somali, men skal ikke parres tilbake på abyssinere. De har imidlertid fulle konkurranserettigheter som abyssinere på utstilliger.
Sanddrops katter over hele Norden
Rasen ble etter hvert meget populær og den første som importerte rasen til Europa var, Jutta Broisch fra Tyskland, som fikk en hunn og en hann fra Amerika i 1977.

Den som skal ha æren for å ha introdusert rasen til Norden, er Kate Reinert som fikk sine første katter i 1981. Det skulle bli starten på et suksessrikt oppdrett under stamnavnet Sannddrops. Katter fra Kate Reinert er nå spredt over hele Norden, og også til andre europeiske land.
Januar 2000
Copyrigth © Lisbeth Falling
Fat cat

Vil du se dette en gang til, så trykk på katten !

BACK

Home Om katt Smaalenene Katteklubb Viktige linker NRRs hjemmeside
Kattefødsel Rød, creme & skilpaddevarianter Oppdretters ansvar Katta i sekken? Stamnavn
Parrings-tabell Gestation Chart Dommerseddel Enkel fargetabell for katt Regnbuebroen
Kattenavnsforslag Funny pages Huskeliste når du skal på utstilling ! Reidun's
Breedlist
Katters farge/mønster

LINKER - DIVERSE KATTERASER:
[Abyssiner & Somali] [Sølvfargene på Aby/Somali] [Hellig Birma] [Britisk Korthår] [Exotic] [Manx] [Norsk Skogkatt] [Maine Coon] [Russian Blue] [Blå perser] [Colourpoint perser] [Somali] [Somali2] [Sphynx]


Oppdatert: 30. november 2016
© WebMaster/Design: Reidun Svenssen - August '00