Exotic er korthårsvarianten av perser.
Den har samme type; korte brede ben og rundt hode.
Pelsen er medium kort, med myk kvalitet.
En flott exotic kan minne om en liten bamse.


Amerikanerne startet med kryssparringer mellom perser og amerikansk korthår allerede i 1960-årene med den hensikt å få fram bredere og mer cobby amerikansk korthår. Noen parret også inn andre korthårsraser som burmeser og russian blue.

I 1966 startet the Cat Fanciers´ Association (CFA) med et kontrollert avlsprogram og i 1967 ble exotic godskjent som egen rase i Amerika.

FIFe godkjente exotic først i 1983 i de samme fargevarianter som eksisterte for perser. Til å begynne med skulle rasen dømmes av all round dommere og konkurrere blant korthårskattene. Fra og med 1990 ble exotic plassert i samme kategori som perser ”Longhair and Exotic” og skulle dømmes av langhårsdommere. Dette var før inndelingen i de fire kategorier vi har i dag.

De første importerte exotickene kom til Norge og Sverige i 1986. Det ble også foretatt en parring mellom sølvtabby perser og sølvtabby amerikansk korthår i Norge i 1980. Mona Anisdahl og Vigdis Giltun samarbeidet om det prosjektet (tidl. omtalt i Aristokatt).
Lik standard som perser
Etter hvert begynte perseroppdrettere å se hvilke muligheter som lå i det å avle fram en korthåret variant av perser. En mer lettstelt katt, men likevel en cobby, bamsete katt med søte, vidåpne øyne og kraftig, lavbent kropp. Exoticken bedømmes etter samme standard som perser, men det er jo kanskje enda vanskeligere å stille ut en slik katt som ikke kan skjule seg bak en stor pels.
De første exotic til Norden
De første exotic til Norge og Sverige kom fra samme oppdretter - Donald J. Og Leta Williams, USA. Katten som kom til Norge het Squire's Too Hot To Handle, en rød hunn importert av dommer Mette Mjanger. Til Sverige kom Squire's Stars and Stripes "Nalle", en rød hann født i juli 1986 - importert av Siw Östvall og Gunda Björn.

Antallet exotic på utstillinger har foreløpig ikke nådd samme antall som persere, men kvlitetsmessig er rasen på høyde med perser.
Et dominant gen
Korthårsgenet dominerer over langhårsgenet, og en exoticoppdretter vil gjerne ønske seg korthår. Men de flest exotic har fortsatt langhårsgen, og ofte kommer det langhår i kullene. Det kan ofte være vanskelig å se forskjell for et utrenet øye.

I julenummeret 2000 hadde vi en artikkel av Anna Lange - Ormeryds exotic oppdrett - der hun forteller følgende om hvordan hun ser forskjell på langhår og korthår i sine exotickull:

”De første dagene har en exotickattunge ullaktig, stri pels, mens langhårskattungens pels ligger ned og er silkemyk. Hvis alle er ganske like i pelskvaliteten, blir det vanskeligere å avgjøre hvilke som er exotic i et kull - det finnes alltid en viss tvil, og ikke noe annet å gjøre enn å be, håpe og vente! Ved 2 - 3 ukers alder pleier jeg å se om halen ser ut som et "juletre" - da er det antakelig en perser. Er den en "rottehale", kan det være en exotic. Når de er 4 - 5 uker gamle vokser det jeg kaller "kaktuspelsen" ut, og da er det ingen tvil lenger! Likevel - helt sikker kan man ikke være da heller - det har hendt meg flere ganger at kattunger som i denne alderen har en pels som definitivt ser ut som en persers og med en "juletre-hale" - siden - noen uker senere - likevel er en exotic! Disse har siden fått drømme-exoticpelser!”
Hvordan skal exoticpelsen være?
Pelslengden kan variere noe, men den skal gi et hovedinntrykk av en kort, plysjaktig pels. Underpelsen skal helst være meget tett, for med støtte av underpelsen kan dekkhårene være så lange som fem cm. Noen exotic har svært tett underpels, så det nærmest er umulig å dele pelsen og se huden.
Viltrere gemytt enn perser?
Noen hevder at exoticken er mer energisk, og litt mer rampete enn perseren. Muligens kan det være en arv fra korthårskattene som ligger bakover i exotikens linjer. Men med stadige innparringer med perser, vil trolig exotic og perser være temmelig like hverandre både i væremåte og utseende.
av Lisbeth Falling
April 2004
Artikkelen har vært prestentert i Aristokatt
Fat cat

Vil du se dette en gang til, så trykk på katten !

BACK

Home Om katt Smaalenene Katteklubb Viktige linker NRRs hjemmeside
Kattefødsel Rød, creme & skilpaddevarianter Oppdretters ansvar Katta i sekken? Stamnavn
Parrings-tabell Gestation Chart Dommerseddel Enkel fargetabell for katt Regnbuebroen
Kattenavnsforslag Funny pages Huskeliste når du skal på utstilling ! Reidun's
Breedlist
Katters farge/mønster

LINKER - DIVERSE KATTERASER:
[Abyssiner & Somali] [Sølvfargene på Aby/Somali] [Hellig Birma] [Britisk Korthår] [Exotic] [Manx] [Norsk Skogkatt] [Maine Coon] [Russian Blue] [Blå perser] [Colourpoint perser] [Somali] [Somali2] [Sphynx]


Oppdatert: 30. november 2016
© WebMaster/Design: Reidun Svenssen - April '05