Cat & flower bar
Utebur til katt
Cat & Flowerbar

Hvordan vi laget kattegård

 

Uteburet vårt

Vi fant ut at vi måtte bygge løpegård til kattene våre.
Vi hadde skjønt hva løpegård egentlig betyr; gård til løpende katter. Vi hadde hatt erfaring med hva som kan skje når man ikke har løpegård, at katten parer seg med feil katt!

Vi måtte finne ut hva som var viktig å tenke på og hva vi skulle bruke løpegården til. Vi skulle ta imot en hannkatt og måtte ha to rom. Vi måtte ha skygge fordi løpegården ligger sydvendt, og vi måtte ha le hvis det regner. Det burde også være lune plasser uansett hvor vinden kommer ifra. Det måtte se pent ut og ha takhøyde slik at markisen kunne brukes inne i løpegården.

Først tenkte vi å bruke hønsenetting fordi kattene ikke graver igjennom det!? Det vi ikke tenkte på er at hunder og grevling eller rev graver seg inn til kattene! Vi måtte kjøpe mer netting og kjøpte minknetting i rull på 25 meter á ca kr. 700,-. Den er på 19 x 19 mm og kan også brukes til kattunger.

Uteburet vårt

Vi beregnet netting á 60 cm bredde etter hønsenettingprinsippet og satte opp reisverk i trykkimpregnerte materialer i denne bredden. (Hvis vi skulle gjøre det om igjen ville vi tatt en meter mellom stenderne og brukt samme netting over hele.)

Vi lagde en renne - ca 10 cm - ned i jorden hvor vi la en trykkimpregnert planke som nettingen ble stiftet til. I planken slo vi ned store spiker. Dersom hunder prøver å grave seg inn, vil spiker stikke i ryggen når de prøver å krype inn i løpegården. Spiker ble slått ned i ferdigboret hull som vender utover.

Vi rullet nettingen rundt langs bakken og da vi rullet en til over, festet vi dem sammen med ståltråd. Vi lagde en krok, tok tak med tang og snurret to ganger rundt og knep ståltråden av.

Taket lagde vi av hønsenetting som ble stiftet godt fast med kramper. Da hele taket var ferdig, ble skjøtene sikret med plank som ble skrudd fast på skjøtene.

Buret ble delt i to med en vegg av netting, og vi lagde en sluse slik at vi ikke slipper noen inn eller ut ved en feiltagelse. Vi lagde dør ut også . Ved siden av slusen må vi lage en luke som kan lukkes og åpnes hvis hele gården skal benyttes. Den blir laget i en ramme med netting og hengslet slik at den kan stå åpen.

Vi skal også lage katteluke inn til stua, slik at kattene kan gå ut og inn som de vil. Denne luken kan brukes som nødinngang hvis det skulle begynne å regne, eller noen ekle hunder skulle komme utenfor gjerdet.

Vi har kjøpt lavtvoksende gress som er sådd mellom hellene, og lagt heller inn under trærne og kirsebærbuskene. Der skal vi så timian og andre lave, hardføre planter. Kattemynte skal jeg kjøpe som planter, fordi de frøene som vi sådde i bed i fjor fikk aldri anledning til å komme opp, kattene bet og lå dem i hjel!

Vi har en kasse med tresider og vanntett lokk som kan stå inntil en vegg og som kattene kommer inn i allikevel pga åpninger langs husveggen. Inne i denne har vi to store plastbaljer med ulltepper i.

En pall i tre var ved en tilfeldighet blitt liggende igjen inne i buret da kattene skulle prøve buret for første gang, den var fin å leke på og under! Mer skal ikke til!

Vi har snekret et hus som skal beskytte mot regn og kulde. Det er snekret av vannfaste sponplater. Grunnflaten er ca en kvadratmeter og taket er låvetak. På den ene siden er taket skrudd fast, den andre platen legges løst på og har en kappe av metall over skjøten i mønet, og en treplanke innvendig som gjør at taket ligger riktig på plass.

Huset ble malt i samme farge som huset vårt, og taket er malt svart. Vi fant ut at huset skulle stå på ben av trykkimpregnert tre, det var rester fra snekringen, og under huset vil det bli fint å ligge når det er varmt ute. Inne i huset er det en ovn med termostat, og vi legger en kloss mellom tak og vegg til lufting når det ikke er kaldt ute. Det ligger en temperaturmåler inne i huset slik at vi kan følge med temperaturen i kattehuset.

Uteburet vårt

Bjørn har laget vindu i motsatt ende av inngangen. Det er en glassramme til bilder på ca A4 format. Kattehuset ser riktig koselig ut, og folk stopper på veien og tror vi skal begynne med høns eller eksotiske fugler!

Vi må regne med å bruke litt tid på å innrede buret, for vi må finne ut hvor favorittliggeplassene blir, så ennå ønsker vi ideer til ting som kan være i løpegården.

I går kom det en hannkatt som skal bo i den ytterste løpegården i et par uker. Han synes huset er fint å ligge i, for vi har lagt inn tepper og pute å ligge på. Rett før hannkatten skulle komme, hadde vi veterinær for å revaksinere, og han fikk lov å inspisere løpegården. Han rådet oss til å ha plast, planker eller liknende nederst, langs kanten på løpegården, slik at ingen av kattene kan få nesekontakt med fremmede katter, på grunn av smittefare. Vi fant ut at det blir penest med plast.

Etter en del etterforskning fant jeg ut at ikke all plast egner seg i sol og vind, men slik plast som brukes i vinduer på båtkalesjer er bra og ikke så dyrt heller. Jeg kjøpte den av et firma som syr kalesjer i Moss - den kostet 72 kroner meteren og da kunne jeg dele den i to for rullen var 138 cm bred. Plasten er fin mot trekk også. Vi brukte rester av trykkimpregnert materiale, og skrudde et par skruer i reisverket og la plasten imellom.

Dette er oppskriften vår på å lage løpegård, håper det ikke har tatt motet fra noen, for det er ikke så avskrekkende vanskelig.

Bilder og tekst: Lilian og Bjørn Tennung

Fat cat

Vil du se dette en gang til, - trykk på katten !

BACK

Home Om katt Smaalenene Katteklubb Viktige linker NRRs hjemmeside
Kattefødsel Rød, creme & skilpaddevarianter Oppdretters ansvar Katta i sekken? Stamnavn
Parrings-tabell Gestation Chart Dommerseddel Enkel fargetabell for katt Regnbuebroen
Kattenavnsforslag Funny pages Huskeliste når du skal på utstilling ! Reidun's
Breedlist
Katters farge/mønster

LINKER - DIVERSE KATTERASER:
[Abyssiner & Somali] [Sølvfargene på Aby/Somali] [Hellig Birma] [Britisk Korthår] [Exotic] [Manx] [Norsk Skogkatt] [Maine Coon] [Russian Blue] [Blå perser] [Colourpoint perser] [Somali] [Somali2] [Sphynx]


Oppdatert: 30. november 2016
© WebMaster/Design: Reidun Svenssen - December '00